„Задържане под стража“ за обвинен в банкови измами за 150 хиляди лева в Ловеч

Окръжният съд отмени постановената на първа инстанция мярка за неотклонение „парична гаранция“

Състав на Окръжен съд – Ловеч отмени мярката за неотклонение на обвинен в банкови измами и постанови той да бъде задържан под стража. На първа инстанция 37 – годишният мъж беше освободен от ареста с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 1000 лева.

Мъжът е обвинен, че в началото на май тази година е изтеглил кредити в общ размер от 150 хиляди лева от три банкови клона в Ловеч, като е използван неистински документ за самоличност на името на лице от Плевен. Повдигнато му е обвинение за банкова измама в особено големи размери, както и за съзнателно използване на неистински документ за самоличност.

В съдебното заседание пред Окръжен съд – Ловеч от прокуратурата настояха за вземането на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, защото според държавното обвинение може да се направи обосновано предположение, че 37-годишният мъж е извършил престъпленията, за които е обвинен, както и че може да се укрие или да извърши друго престъпление. Въпреки че има постоянен и настоящ адрес, той не пребивава постоянно на тях, а издръжката на детето му не зависи от доходите му.

Защитата настоя определението на първата инстанция да бъде потвърдено. Подчерта, че обвиняемият не се е укривал, съдействал е на разследващите и би бил по-полезен, ако не е задържан, за да полага грижи за малкото си дете.

След като съобрази представените доказателства по делото, както и становищата на страните, Окръжният съд прие, че следва да се отмени определението на районния съд и обвиняемият да бъде задържан под стража. Мотивите – може да се направи обосновано предположение, че мъжът е съпричастен към  престъпленията, за които е обвинен. Те са квалифицират като тежки умишлени и за тях се предвижда наказание повече от пет години лишаване от свобода. Налице е и втората предпоставка за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“, а именно – съществува реална опасност обвиняемият да извърши престъпление.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com