Забелязано извън Ловеч – Покритият мост

Едно от най-старите инженерни изобретения  на човечеството са мостовете. Те преплитат в мащабните си размери функция, добра конструктивна система и естетика. По този начин мостовете се превръщат в предизвикателство пред всеки един дръзнал да ги проектира, а след това и да ги построи.


За повечето от нас, мостовете са средство за транспорт. И макар основната им функция да е именно такава, понякога конструкцията и архитектурата им са толкова впечатляващи, че се превръщат в истински произведения на строителното изкуство.


В дадени моменти мостовете са повечето символ, отколкото функция – символ на свързването.


Така както Покритият мост, построен от българския строител Никола Фичев, известен още като Колю Фичето свързва града на люляците с далечна Америка.


Делото на архитектурният гений Колю Фичето прескача границите на България и достига до страната на неограничените възможности. До Miami University, Oxford, Ohio. Университетът в Маями е публичен изследователски университет в Оксфорд, Охайо. Университетът е основан през 1809 г., което го прави вторият най-стар университет в Охайо и 10-ият най-стар държавен университет в САЩ. 


В него учи Ана Хендрикс, студентка по архитектура, 3 курс. Преподавател на Ана е арх. Раффи Томасян, родом от Бургас. Той провокира изследователските търсения на студентите си като им предоставя списък с 34 моста от цял свят, а те трябва да подготвят курсовите си работи.


Покритият мост в Ловеч е в списъка. Един жест от българин, градящ внушителна кариера по света, но не забравил българското. Мостовете свързват хората, не бреговете. И връзката е направена в лицето на младата студентка Ана Хендрикс. В курсовата си работа освен Небесния мост на остров Лангкави, Малайзия, тя включва и Покрития мост в Ловеч.


Двата моста нямат нищо общо, но са уникални сами по себе си.


Покритият мост в Ловеч е единствен по рода си на Балканския полуостров, превърнал се в символ на града. Още три са покритите такива в Европа, а именно мостовете в Люцерн, Флоренция и Ерфурт.


 Основите му са направени от камък, а останалата част от него е изградена от дърво. Още в самото начало идеята на моста е да бъде покрит, а вътре да са поместени търговски и занаятчийски дюкяни, които да обслужват местното население.


Небесният мост е построен през 2004 година и е открит за посещения през 2005 година. Той е най-високият едноопорен мост в света, като най-важно при проектирането му е била неговата безопасност. Изграден е на 700 метра височина в планината Мат Чичанг.


Любопитен факт е как едно момиче от Америка изнамира скици, чертежи  и снимки на Покрития мост в Ловеч, които включва в курсовата си работа. Някои сведения сочат, че материалите са дошли от Полша, че някой там преди това е проявил интерес.


Но не това е най-същественото в случая. По-важното е, че талантът на един българин прескача границите на България и е оценен далеч извън нея.

Община Ловеч,


Пресцентър

Lovech News Image

Сподели

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com