Забавно лято в Ловеч! Какво е това?

Забавно лято в Ловеч! Какво е това? Това са няколко часа забавления за децата, които са резултат на организирането и работата на неуморните доброволци от Центъра за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” – Ловеч, заедно с техните дългогодишни приятели и партньори от Български червен кръст.


От няколко години своята подкрепа дават и Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към Община Ловеч. От юни до септември „Забавно лято 2022” обикаля близки и по-далечни населени места.  Стартът на кампанията беше дадена в кв. „Уста Колю Фичето” в Ловеч. Последваха гостувания в селата Дойренци, Чавдарци, Пресяка, Слатина, Скобелево, Умаревци, Гложене и град Летница.   Деца и доброволци се впуснаха в най-забавната и очаквана инициатива, а тя – забавата, е безкрайна. Включва рисуване, оцветяване, игри, танци и много настроение. 


На площада винаги е шумно, цветно и весело с позабравените игри на баба и дядо и мокрите /игри с вода/ забавленията за сръчност и досетливост. Скачането на въже – една забавна игра от отминалите години, се оказа трудна задача за повечето от участниците. За да покажат как се скача, се включиха с гордост и хъс самите майки и баби. С лека тъга те си припомниха, че това е била сред любимите игри в тяхното детство.


Чрез „Забавно лято” организаторите залагат и на изграждането и утвърждаването на съпричастност у децата. „Да влезеш в обувките на другия” ги учи как да помогнат на незрящо дете. От ранна възраст подрастващите трябва да умеят да разбират емоциите на другите. Развиването на съпричастност укрепва личностното развитие, подобрява устойчивостта и насърчава самочувствието, смятат инициаторите на лятната инициатива. Играта „Следвай водача” дава възможност на състезателите да засилят социалните и комуникативни умения. Разпределени са по двойки, едното от тях е със завързани очи. Другият участник трябва да му помогне да премине през препятствието, поредица от конуси, без да пада или да се спъне. В допълнение това помага на децата да усвоят знания и концепции, но също така и да формират идентичност и умения за работа в екип.


И тази година доброволците на библиотеката и Български червен кръст не са забравили една от най-желаните атракции за децата  – рисуване на „муцунки“ и фешън татуировки.


 Представителите на Центъра за работа с доброволци към Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев” и Българския червен кръст ще гостуват на село Малиново (на 5 август), следват Славяни (26 август), Александрово (8 септември) и Радювене (9 септември).


            Организаторите изказват своята благодарност към всички председатели и читалищни секретари, към жителите на населени места, които са част от детския празник.


Организатор на кампанията „Забавно лято” е Центърът за работа с доброволци към Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев”, а финансирането е по Програмата за младежки дейности на Община Ловеч.Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com