Доброволци в Ловеч отбелязаха 101 години от създаването на БМЧК

Българският младежки Червен кръст (БМЧК) проведе на 14 октомври 2022 г. специална инициатива на Богоявленския мост до сградата на Община Ловеч. Събитието е по повод честването на 101 години от създаването на организацията.

В акцията се включи и кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, която поздрави участниците. Вярвам, че когато човек прави добро на другите хора, получа и той добро, каза Корнелия Маринова.

Доброволците Нина Спасова, която е областен координатор на БМЧК, и Кристиан Андреев подариха на кмета книгата „Аз служа“ .  Двамата ловчалии са участвали на границата в Русе при посрещането на първата бежанска вълна от Украйна, съобщи Цветомира Георгиева, директор на Секретариата на ОС на БЧК в Ловеч.

Книгата е преглед на дати и събития през последните 100 години от съществуването на Българския младежки червен кръст. Изданието е подготвено от Института за исторически изследвания – БАН, със съставители проф. Росица Стоянова  и Дивна Гоцева.

По време на събитието младежите  изрисуваха на голямо платно с емблематични за БМЧК образи и послания. В центъра са поставени числата 100 + 1, като единицата е визуализирана като люляк. Отделно изписаха мотото „Мирът започва с усмивка“, което е знак на съпричастност към пострадалите от военни конфликти в света. Интересен факт е, че доброволците са и членове Арт клуб ,, Усмивка“ в Профилираната природо-математическа гимназия с ръководител Мариана Москова. Младите таланти се похвалиха, че са участвали в разкрасяването на шестте кабинета в STEM в гимназията.

Доброволците демонстрираха още и как се дава на първа помощ на пострадали. Те направиха пъстър букет от 101 балона.  Събитието привлече много минувачи, а едно дете дори се включи в рисуването.

Българският младежки Червен кръст е най-голямата младежка неправителствена  организация в България и има над стогодишна история и традиции в подпомагането и работата с деца и младежи от уязвими групи. БМЧК има покритие във всичките 28 области на страната.

Чрез своите доброволци в цялата страна и посредством своите програми за обучение, дейности и услуги, БМЧК приобщава децата и младите хора към хуманитарните ценности и принципи, работи за намаляване на социалната и здравната им уязвимост, извършва застъпничество за подобряване на благосъстоянието им и насърчава толерантността и недискриминацията, уважението към различията и културното многообразие.

Община Ловеч, пресцентър

14.10.2022 г.

 

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

 

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com