Днес Ловеч празнува хубавия празник Цветница

Днес, неделя, Ловеч празнува хубавия празник  Цветница, програмата започва в 9 часа със Света литургия в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в центъра на града.  В 11 часа е шествието до близкия мост. В 11,15 часа е ритуалът „По вода“. После шествието ще мине през Покрития мост. Официалното откриване на празника е на сцената във Вароша от 11,45 часа.
Целият неделен ден е изпълнен с музикални програми на двата площада. От 18 часа е концертът на изпълнителя на родопски и македонски песни Иван Дяков.  Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова  и  заместник-кметовете ще участват във всички важни моменти на празника.
Вчера, Лазаровден, Корнелия Маринова и Венцислав Христов и инж. Ивелина Радевска също участваха в проявите.  Още сутринта в събота те се срещнаха с търговците на площадите „Екзарх Йосиф I“ и „Тодор Кирков“, разговаряха с граждани и гости на Ловеч. Мнозинството от хората изразиха доволство от новата организация на празника, който за първи път се провежда на два площада и на две сцени. Това дава възможност за по-свободно придвижване, включване в демонстрациите на майсторите занаятчии, както и паралелно протичане на множеството събития.
В 12 часа кметът и двамата заместник-кметове наградиха  участниците в детския концерт  „Тебе пеем, Лазаре“. Водещ на детското шоу бе актьорът Светлин Стойчев.  На финала Корнелия Маринова поздрави от сцената децата, родителите и възпитателите за чудесната изява.
В 13 часа кметът на Общината се срещна и отправи поздрав към футболистите от традиционния за Ловеч национален турнир по футбол на малки врати за купа „Васил Левски”, чийто първи ден се проведе в село Сливек.  Този турнир вече 13 години събира децата от училища от страната, носещи името на Апостола. По този начин се създава една спортна общност, прославяща делото на Васил Левски. Заместник-кметът  Венцислав Христов пък направи първия символичен удар с футболната топка на старта на турнира, в който участват отбори от Русе, Перник, Враца, Карлово, Разград, Ябланица, Севлиево и Ловеч.
В същото време на площад „Тодор Кирков“ се проведе регионалният  събор на народното творчество с участието на колективи от читалищата от селата Горан, Чавдарци, Радювене, Абланица, Хлевене, Г. Павликене, Йоглав, Брестово и Къкрина. Участниците получиха грамоти и награди от  заместник-кмета Ивелина Радевска.
Много аплодисменти събра програмата с участието на клубовете за народни хора на площада пред общината, където водещ на шоуто бе актьорът Цвятко Стоилов. Проявите на Лазаровден продължиха до късно вечерта.

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com