Деца в Ловеч изучаваха „азбуката на киното“, заснеха първите си филми и ги показаха на публиката

Деца в Ловеч изучаваха „азбуката на киното“, после заснеха първите си самостоятелни филми и ги показаха на публиката.  В  четвъртък стана премиерата на двата късометражни филма, изработени в детското ателие в рамките на тридневния фестивал „Филмирай 2“ (Ловеч, 9-11 юли).  Ателието се проведе в партньорство с европейската мрежа „СinEd“, локациите на снимките са в центъра на Ловеч с река Осъм.


Милото събитие събра в отдел „Изкуство“ на Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“  както малките творци, така и родители и учители.


Двадесет момчета и момичета се включиха в работата на двете групи, като тръгнаха от специално поставена задача, писане на сценарий, избор на оператори и актьори, снимачен период, монтаж. Ментори на децата бяха Нина Пехливанова,  Даниел Симеонов  и Ралица Асенова.


В резултат се появиха две филмчета  – „Мост към другите“ и „Льо шапо“ (Капелата). За радост на присъстващите те бяха свежи и оригинални, показващи желание за кино. Децата толкова са се запалили, че са решили да основат любителски киноклуб, обявиха по време на събитието.


След прожекцията имаше въпрои и отговори, а всеки участник получи специална диплома, за да помни първите си стъпки в киното.


Досега във фестивала бяха показани филмите  за възрастни „Budapest Noir“  и „Да обичаш Винсент“,  който е за живота на Винсент ван Гог. Тази вечер фестивалът завършва с руския екшън „Решение за ликвидиране“, който пресъздава кризисна ситуация по истински случай за събитията в Кавказ. Прожекцията е на открито пред Ловчанско читалище от 21.00 часа, входът е свободен. Според организаторите  Калина Вагенщайн и Община Ловеч, събитието е раздвижило кинодуховете в града и има пълното основание догодина отново да се върне.


Община Ловеч, пресцентър


11.07.2019 г.

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com