Две изложби  в Ловеч разказват за полета на първия българин в Космоса

Две изложби  в Ловеч разказват за полета на първия българин в Космоса  Георги Иванов. Те са открити по повод отбелязването на 40-годишнината от полета на генерал-лейтенант Георги Иванов и са част от наситената специална програма, чиято кулминация ще е на 10 и 11 април т.г. Подробно виж тук


https://www.lovech.bg/bg/sabitiya/lovech-otbelyazva-40-godini-ot-poleta-na-parviya-balgarski-kosmonavt-georgi-ivanov


До сградата на Община Ловеч е експонирана изложбата „40 години от полета на първия българин в Космоса”. Тя може да се види от 14 март и до края на април 2019 г.


Изложбата, дело на РИМ – Ловеч,  проследява пътя към опознаване и разгадаване на космическото пространство, както и българското участие в тях.  Акцентира се върху жизнения и професионален път на ловчалията генерал-лейтенант Георги Иванов – първия български космонавт. Отделните табла информират за прекараните детски години в кв. „Вароша”, преминават през военната му служба, за да се стигне до подготовката, полета на „Съюз-33” и драматичното спускане на спасителната капсула.


Изложбата продължава с разказ за полета на бригаден генерал Александър Александров, за изследванията на ловчалията академик Димитър Мишев, за участието на българските учени в международната програма „Интеркосмос” и за множеството български изобретения, намерили приложение в международните станции „Мир” и нейния наследник – Международната космическа станция.


В непосредствена близост до тази изложба, върху електронния екран на фасадата на Община Ловеч, може да се види друга виртуална изложба, която показва как полетът на Георги Иванов е отразен в тогавашните медии. Слайдовете, които са придружени с музика, са дело на Държавен архив – Ловеч и Регионална библиотека „Проф. Б. Цонев“ – Ловеч. В типичния за социализма стил партийните издания разказват за  полета на „Съюз 33“ с космонавти Николай Рукавишников и Георги Иванов на 12 април 1979 г.

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com