Гражданско поклонение в Къкринското ханче отбеляза 185 години от рождението на Васил Левски


„Левски е една от малкото личности, които ни обединяват като народ. Има силата на магнит, който ни събира –  днес, на 18 февруари и на всеки друг ден в годината.“ Това изтъкна в словото си  кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. Тя говори в Къкринското ханче, където с гражданско поклонение бяха отбелязани 185 години от рождението на Апостола на свободата.


За да изразят своята почит и признание пред дейността на най-великия българин тук бяха още председателят на Общинския съвет в Ловеч Петър Цолов, заместник-кметът Даниел Колев, кметският наместник на село Къкрина  Иваничка Станчева, представители на институции, граждани, туристи.


Самодейците от Народно читалище „Васил Левски – 1924 г.“ в  Къкрина изпълниха народни песни. Програмата включваше още минута мълчание и поднасяне на венци и цветя, както и изпълнения на Общинския духов оркестър с диригент Тотко Рогашки. Водещ на церемонията бе журналистът Никола Колев.


Преди да посетят Къкринското ханче, официалните лица заедно с кмета Корнелия Маринова поднесоха цветя на паметното място Пази мост. Тук се е състояла срещата на Левски с двете турски заптиета, довела до залавянето му в ханчето.


На 18 юли 2022 г. от 17.30 часа е предвидена  панихида в храма „Успение Богородично“ в Ловеч, където някога дякон Левски е пял от клира. От 18.00 часа е гражданското поклонение пред паметника на Васил Левски. От 21.00 часа на откритата сцена на площад „Тодор Кирков“ е предвиден танцовият спектакъл  „Апостола“ на Народно читалище „Бяла Анаста 2016 г.“.


Кметът Корнелия Маринова изпрати поздравителен адрес до кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов. В него се казва:Дейността за опазването и популяризирането на паметта за Левски е изключително важна в наши дни. Да направим така, че всеки българин да се потопи в празничната атмосфера. Поклон пред паметта на великия Апостол на българската свобода!“


Община Ловеч тази вечер на тържествения митинг-заря в Карлово ще бъде представена от заместник-кмета Даниел Колев.


Община Ловеч, пресцентър


18.07.2022 г.

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com