Георги Стефанов: Вече 11 години успяваме да предложим най- доброто и качествено лечение

В поредица от няколко статии, екипът на Ловеч нюз се опитва да предостави на своите читатели трудно достъпната информация свързана с проблемите и перспективите на здравните заведения в нашия регион. Както бяхме заявили в една от тези статии, предстои да получим изклчително интересна информация от ръководството на МБАЛ „Кардиолайф“ свързана с прокрадващите се сред обществото твърдения за дейността на клиниката, както и отношението на здравното заведение с все по- затъващата държавна болница. На една част от тях отговорихме в предходните публикации по темата, а на останалите търсим отговорите директно от собственика на частната клиника – г-н Георги Стефанов.

Георги Стефанов – Собственик на МБАЛ „Кардиолайф“

– г-н Стефанов, интересът по темата, която представяме на нашите читатели, като че ли се оказа по- голям от очакването, което може би се засилва и от нашумелите напоследък изказвания от страна на новия здравен министър и главния прокурор за конкуренцията, която частните клиники създават, упреквайки същите за лошото състояние на някои регионални здравни заведения. Какъв е вашият коментар ?

– Да, темата е повече от интересна. Тя е интересна, повярвайте ми, и за мен, като човек, който е създал първата частна структура по инвазивна кардиология. В случая мога само да адмирирам исказаната позиция на здравния мнистър и го насърчавам да провери изказаните твърдения там, където има основание за подобни действия. С това ограничавам своя коментар, правейки уточнението, че по тази тема, мога да говоря единствено за „Кардиолайф“ и всичко  свързано с развитието на клиниката през последните 11 години.

– Да, всъщност вашата клиника бе открита наскоро, но историята на нейното функциониране започва с партньорство с Ловешката болница ?

– Да, точно така. В началото „Кардиолайф“ предлагаше здравни услуги свързани с инвазивната кардиология, което като дейност няма нищо общо с кардиологичните услуги, които болницата предлагаше към онзи момент. За целта, болницата ни беше предоставила 200 кв.м помещение. От тук нататък, „Кардиолайф“ започна инвестиране за обзавеждане, апаратури, ремонти, което по договор, държа да подчертая, е изцяло за наша сметка. Отделно, извън договора, в частта на половината кардиологично отделение на държавната болница, ние направихме също ремонт.

– Защо се е наложило да правите ремонт на собственост, която не касае по никакъв начин тези 200 кв. м, за които има сключен договор ?

– Много просто ! За да имат нашите пациенти по- добри условия за лечение. Към онзи момент, условията бяха повече от неподходящи. Пак казвам, тези ремонти са направени извън посочените в договора ангажименти от наша страна.

Като споменавам този договор, много сериозно държа да отбележа, че отношенията ни с болницата към онзи момент,  не са се базирали на никакви договорки за финансова обвързаност, касаеща обслужването на пациенти ! Всички наши дейности са заплащани единствено и само по здравни пътеки ! Болницата получава от здравната каса съответната сума, за извършени дейности по инвазивна кардиология  и изплаща на нас, вследствие на изпълнението на  тази пътека, същата тази сума. В случая, тя е първостепенен разпоредител. Болницата има договор със здравната каса, а ние сме изпълнител. Целият персонал, режийните разходи, поддръжаката на апаратурата е изцяло и само за наша сметка. Болницата участва единство с отдаването на споменатите вече 200 кв.м. помещение. А в момента, в който пациента излезе от инвазивната кардиология и влезе в кардиологичното отделение за престой, тогава „Кардиолайф“ заплаща по силата на същия този договор леглоденя. Отделно, за да се лекуват  по- качествено нашите пациенти, които вече са постъпили за престой в държавното кардиологично отделение, ние стимулирахме персонала на държавната болница с допълнително почасово заплащане. Нещо, което, повярвайте ми не се е случвало никъде другаде. Както казах, ние като стуктура предлагаща инвазивно кардиологично лечение сме първите в България. За последните 11 годинин на нашето съществуване сме проверявани многократно и тези договори са разглеждани десетки пъти. Всичко е черно на бяло и всеки един проверящ орган е излагал становище, че този договор носи единствено и само приходи за държавната болница. Това винаги е будило недоумение. За тези години никой не дойде да каже, че този договор е неизгоден, защото тези, които имат отношение към същия този договор знаят, че той носеше единствено и само приходи на болницата и никакви разходи. Нещо повече. Ще ви споделя един факт, който съм сигурен, че ще ви изуми.

През декември  2016 година, този договор изтичаше и ние бягхме в готовност да приключим дейността си във вида и параметрите, които бяха заложени в него. Не, нищо подобно. Ние бяхме помолени от тогавашния министър – доктор Москов, да сключим допълнителен анекс и да продължим своята дейност.

– В момента, този договор действащ ли е ?

– Не, не е. Аз помолих да прекратим този договор на 1 май 2017 г. От 8 месеца нямаме дейност в сградата на Ловешката болница. Аз го прекратих, не за друго, а защото лицензът към АЯР (Агенция за ядрено регулиране) изтече. И понеже в този момент строяхме новата  сграда на „Кардиолайф“, нямаше никаква причина да го подновяваме.

И това далеч не е най- необяснимото в отношението на Министерството в онзи период. Пак казвам, говорим за времето, в което Москов беше все още здравен министър. В този период стана и ясно, че всички отделения, включително и кардиологичното, затъват. В този момент, понеже всички участващи в управлението на болницата, се чудиха какви са причните за това затъване и заобикаляйки своите собствени грешки, търсиха причината, там, където те не са, а именно при нас. Ние от своя страна решихме да напишем едно официално писмо до управителя на болницата и минстър Москов, в което най- сериозно заявяваме, че имаме готовност, при пробно  предостъпване на кардиологичното отделение, само за една година , да го вдигнем на крака и да докажем, че причината за това състояние е единствено лошото управление. В това писмо, лично заявявам, че при постигането на добри резултати свързани с управлението на отделението по кардиология, имам готовността да поема и останалите отделения на болницата, за моя сметка да подновя остарялото оборудване, да инвестирам в ремонт на сградата и да вдигна болницата на крака.

– Това е изключително интересно ! И какъв беше резултатът от това писмо ?

– Никакъв ! Абсолютно никакъв ! Това, което знам е ,че Москов е казал, че това е „много интересно“. И понеже хората не се вълнуват, дали това е „интересно“, или не, а се вълнуват от това, да има къде да се лекуват, мога да кажа, че ако имахме в този момент, едно сериозно и отговорно отношение към проблемите на ловешката болница, ние щяхме да инвестираме в подобряване на нейното цялостно състояние и днес болницата щеше да бъде спасена и нямаше да водим този разговор с вас. И въпреки това, инвестицията на „Кардиолайф“ вече дава своя положителен резултат, но тук, в сградата, в която се намираме, не в тази на държавната болница. Аз не говоря празни приказки, за това ви давам копие от това писмо и ще ви помоля да го приложите към интервюто, за да знаят хората, какво се случва дефакто и какво им се предлага като информация и публично говорене по темата. Защото виждам подобно заблуждаващо отношение и от много хора на местно ниво. Чувам как хора, които нямат никакви познания по темата се опитват да влиаят на обществените настроения, да пишат в  усложливи медии и да се опитват да заблуждават и националните такива с неверни твърдение.Тук е мястото да кажа, че всички са добре дошли. Нека всички, които се упражняват по темата, да дойдат и да видят черно на бяло какво се случва и какви са истинските факти по документи. Защото аз не говоря неподплатени думи ! Аз говоря през документи !

Но по- интересното е, че болницата има и други отделения, към които „Кардиолайф“ няма и никога не е имала каквото и да е отношение. Защо тези отделения затъват всеки ден ?

– Смятате ли, че отговорите на тези въпроси някога ще излязат наяве ?

Това, което смятам е, че хората в Ловеч заслужават модерно и достъпно здравеопазване. Вече 11 години успяваме да предложим най- доброто и качествено лечение, въпреки непрестанните трудности, които са изниквали пред нас. Колкото до отговорите на въпросите, те постепенно ще излизат наяве и няма да бъдат просто отговори, а аргументирани твърдения, подплатени с документи. Това е и разликата между аргументирания отговор и фалшивите твърдение. Вторите никога не могат да бъдат доказани и си остават фалшиви.

 

Очаквайте продължение по темата !

 

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com