В Окръжен съд – Ловеч: ученици обсъждаха темата с домашното насилие

В Окръжен съд – Ловеч: ученици обсъждаха темата с домашното насилие

Дискусията, водена от съдия Пламен Пенов от Окръжен съд – Ловеч, е в рамките на Образователната програма на ВСС

Домашното насилие не е само физическо, а дете може да е жертва на домашно насилие и като свидетел на такова. Тези норми, уредени в Закона за защита от домашното насилие, бяха сред основните акценти в дискусия с участието на възпитаници на Ученическото общежитие в Ловеч. Тя е поредната реализирана от Окръжен съд – Ловеч в рамките на Образователната програма на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Дискусията на тема „Домашно насилие“ се състоя на 12 май 2022 г. в една от съдебните зали на Окръжен съд – Ловеч. Основният лектор по програмата, съдия Пламен Пенов, отново беше подготвил интересен измислен казус, с който да провокира младежите да се замислят върху проблема и да идентифицират ситуациите, видовете и жертвите и извършителите на домашно насилие.  След като изслуша мнението им по поставените по казуса въпроси, съдия Пенов обясни на учениците какво казва законът в такива случаи. Участниците в дискусията научиха, че, според нормативната уредба, домашното насилие е акт на насилие спрямо лица в родствена връзка (майка/баща – деца), както и спрямо такива, които живеят или са живели в брак или съвместно съжителство. То може да е, освен физическо, и сексуално, психическо, емоционално или икономическо. Принудителното ограничаване на личния живот, свобода и права, например забрана единият партньор да ходи на работа и да бъде финансово независим, също се дефинира като домашно насилие.

         Съдия Пенов разясни и какви са условията и процедурите при прилагане на мерките за защита от домашно насилие.

         Следващата дискусия от Образователната програма на ВСС, която Окръжен съд – Ловеч реализира през тази година съвместно на Ученическото общежитие в града е на тема…….

 

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com