В Окръжен съд – Ловеч: ученици обсъждаха темата с домашното насилие

В Окръжен съд – Ловеч: ученици обсъждаха темата с домашното насилие

Дискусията, водена от съдия Пламен Пенов от Окръжен съд – Ловеч, е в рамките на Образователната програма на ВСС

Домашното насилие не е само физическо, а дете може да е жертва на домашно насилие и като свидетел на такова. Тези норми, уредени в Закона за защита от домашното насилие, бяха сред основните акценти в дискусия с участието на възпитаници на Ученическото общежитие в Ловеч. Тя е поредната реализирана от Окръжен съд – Ловеч в рамките на Образователната програма на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Дискусията на тема „Домашно насилие“ се състоя на 12 май 2022 г. в една от съдебните зали на Окръжен съд – Ловеч. Основният лектор по програмата, съдия Пламен Пенов, отново беше подготвил интересен измислен казус, с който да провокира младежите да се замислят върху проблема и да идентифицират ситуациите, видовете и жертвите и извършителите на домашно насилие.  След като изслуша мнението им по поставените по казуса въпроси, съдия Пенов обясни на учениците какво казва законът в такива случаи. Участниците в дискусията научиха, че, според нормативната уредба, домашното насилие е акт на насилие спрямо лица в родствена връзка (майка/баща – деца), както и спрямо такива, които живеят или са живели в брак или съвместно съжителство. То може да е, освен физическо, и сексуално, психическо, емоционално или икономическо. Принудителното ограничаване на личния живот, свобода и права, например забрана единият партньор да ходи на работа и да бъде финансово независим, също се дефинира като домашно насилие.

         Съдия Пенов разясни и какви са условията и процедурите при прилагане на мерките за защита от домашно насилие.

         Следващата дискусия от Образователната програма на ВСС, която Окръжен съд – Ловеч реализира през тази година съвместно на Ученическото общежитие в града е на тема…….

 

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com