В Ловешка област има недостиг на работници в преработващата промишленост и хотелиерството

newВ Ловешка област има недостиг на работници в преработващата промишленост и хотелиерството. Това сочат данните от Регионалната служба по заетостта, която отчита по-високи нива на безработица в сравнение със средните за страната в пет от осемте общини в областта.


В общините Троян, Ловеч и Априлци е отчетена безработица под средната за страната от 4,5 на сто.


Най–висока в областта е в община Ябланица –  22,6 на сто.


Регистрираните безработни в областта в края на миналия месец са почти четири хиляди души, като броят им на годишна база е спаднал с над 800. Новорегистрираните безработни през май са почти 430 и са се увеличили спрямо април.


Отчита се намаление на постъпилите на работа безработни. През май броят им е 283, което е със 180 по-малко в сравнение със същия период на миналата година. От започналите работа 83 на сто са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост – 26.9 на сто, следвани от търговията – с 11.3 процента.


Заявените работни места на първичния пазар на труда през май са 175. Най-голямо е търсенето на работници и служители в преработващата промишленост (36.4 на сто), хотелиерството (19.8 процента) и държавното управление (12.3 на сто).


 


 * Източник: БТА

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com