В Ловеч се проведе Урок по Конституция в стаята на Левски

newУрок по Конституция се проведе днес във всички български училища. Инициативата е на председателя на НС Цвета Караянчева по повод 140-годишнината от Учредителното събрание, приело Търновската конституция, и се осъществява със съдействието на Министерство на образованието и науката. Целта е да запознаят учениците с историческите факти, съпътстващи работата на Учредителното събрание и изготвянето на първия български основен закон.


Зам.-областният управител Илиян Тодоров отбеляза днешния повод с учениците от 6 а клас с класен ръководител Диянка Генова на ОУ „Васил Левски“ в Ловеч. В кабинет „Васил Левски“, който децата за кратко наричат „Стаята на Левски“, учителят по история и цивилизация Марияна Варчева изнесе урока по Конституция, който визуализира с документалния филм, създаден от БНТ и посветен на Търновската конституция. На мониторите в коридорите на училището се излъчва през целия ден мултимедийна презентация за събитията от 1879 г. и след това, свързани с основния закон на държавата ни, предоставени от Народното събрание.


Илиян Тодоров, който изгледа филма заедно с децата и директора на училището Илица Петрова,  също говори пред учениците за Търновската конституция, като подчерта нейното значение и това, че именно на 16 април 1879 г. с приемането на първата конституция България става част от свободния свят. Не напразно ние подчертаваме, че в първия ни основен закон най-силните думи са свобода и свободен, поясни Тодоров и цитира чл. 61 от документа – един от най-важните според него за времето си: …“Всякой роб, от какъвто пол, вера и народност да бъде, свободен става, щом стъпи на българска територия“.

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com