В Ловеч откриха новата социална услуга  – Център за грижа за лица с психични разстройства

В Ловеч на 1 юни 2022 г. бе открита новата социална услуга  – Център за грижа за лица с психични разстройства. Лентата прерязаха кметът на Община Ловеч  Корнелия Маринова и зам.- кметът Венцислав Христов. Присъстваха директорът на Държавната психиатрична болница  д-р Митко Митев,  директорът на регионалната дирекция „Социално подпомагане“ Снежанка Алексиева, представители на администрацията  и други институции.


„Това е 28-ата поред социална услуга на общината и тя е изключително важна. Защото е израз на грижата ни към хората, които тука вече ще имат една семейна среда. Лица с различни затруднения ще получават деинституционализирана грижа. Това е една от основните постановки в европейската политика по отношение на тези услуги. И вярвам, че настанените тук ще се чувстват добре“, каза кметът Корнелия Маринова. После тя връчи ключовете и трудовите договори на служителите на управителя на центъра Теодора Пенкова.


Водосвет отслужи Ловчанският митрополит Гавриил с отец Вениамин, после бяха осветени новите помещения.


Новият център с капацитет 15 места дава възможност лица ще бъдат изведени от Държавна психиатрична болница в Ловеч и ще бъдат настанени в услугата. Проектът е на стойност 272 000 лв., в това число разходи по линия на ЕСФ в размер на 231 200 лв. Периодът за изпълнение на проекта бе 16 месеца. Центърът дава възможност за независим и достоен живот на лица с психични разстройства чрез предоставяне на качествени, достъпни и ефективни междусекторни услуги за дългосрочна грижа, съобразени с реалните потребности на хората в общността.


Проектът се изпълнява в асоциирано партньорство с Министерство на здравеопазването, Държавна психиатрична болница – Ловеч, и Държавни психиатрични болници.Община Ловеч, пресцентър01.06.2022 г.

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com