В Ловеч откриха изложба на Дечко Узунов

Изложба по повод 120-годишнината от рождението на акад. Дечко Узунов бе открита в Ловеч на 9 октомври вечерта. Художествената галерия за първи път  представя  голяма експозиция с негови творби. Колекцията е от ,,Къщата- музей на Дечко Узунов” в Казанлък и е предоставена с любезното съдействие на колегите от Художествена галерия – Казанлък. Изявата е част от поредицата изложби, представящи творби на майсторите Иван Милев, Иван Пенков, Ненко Балкански.


Откриването на изложбата стана в присътвието на председателя на ОбС  в Ловеч Петър Цолов и  зам-кмета Венцислав Христов, много граждани и ценители, както и политици.


Петър Цолов разказа лична история-спомен за това, как големият художник можел с няколко щрихи върху цигарена кутия да изрази големите си идеи. Дай Боже България и в бъдеще да има такива големи творци, пожела председателят на ОбС.


„Радващи са тези събития като настоящата изложба, напоследък галерията развива широка обменна дейност с колеги от други градове, каза Венцислав Христов и откри изложбата.


Колекцията е само една малка част от богатото наследство на Дечко Узунов, уточни в своето слово Галя Герганова, главен уредник на галерията. Ловешката галерия в своя фонд притежава две творби на художника, уточни тя.


Експозицията в Ловеч може да се види в продължение на месец.


Дечко Узунов  (1899 – 1986) е  роден в Казанлък.  Ученик е на Чудомир и един от съоснователите на авангардното за времето си дружество ,,Родно изкуство” през 1919г. ,,Родно изкуство” е движение в българското изобразително изкуство, което търси душевността на българина и начин за внасяне на народна атмосфера в изкуството. Навлизат индивидуализмът, символизмът, романтиката, стилизацията и най-вече фолклора.Ярки представители в това дружество са Владимир Димитров – Майстора, Цанко Лавренов, Сирак Скитник, Илия Бешков, Борис Денев, Васил Стоилов, Иван Милев, Иван Пенков и др.  Творчеството на Дечко Узунов преминава почти през цялото двадесето столетие, като се превръща в символ на българския художествен гений. Неговото художествено наследство е изключително разнообразно откъм теми, жанрове и видове изобразително изкуство- както изящни, така и приложни. Той твори живопис, графика, илюстрация и оформления на книги, сценография, декоративна монументална живопис, работи в жанровете портрет, голо тяло, пейзаж, натюрморт, фигурална композиция с исторически, библейски, митологични и съвременни сюжети. Дечко Узунов е наричан ,,Аристократ на въображението”. През цялата си дълга творческа младост той простира търсенията си в откриване на хармонията между талант, душа, традиция, експеримент и любов. Един от най-забележителните майстори на живописта и в частност на акварела. Той променя представите за границата между материалност и ефирност. Достига една от най-високите точки във вечния творчески стремеж към най-същественото и извеждането му в универсални човешки символи и метафори.


Община Ловеч, пресцентър


10.10.2019 г.


Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com