В Ловеч откриха изложба на Дечко Узунов

Изложба по повод 120-годишнината от рождението на акад. Дечко Узунов бе открита в Ловеч на 9 октомври вечерта. Художествената галерия за първи път  представя  голяма експозиция с негови творби. Колекцията е от ,,Къщата- музей на Дечко Узунов” в Казанлък и е предоставена с любезното съдействие на колегите от Художествена галерия – Казанлък. Изявата е част от поредицата изложби, представящи творби на майсторите Иван Милев, Иван Пенков, Ненко Балкански.


Откриването на изложбата стана в присътвието на председателя на ОбС  в Ловеч Петър Цолов и  зам-кмета Венцислав Христов, много граждани и ценители, както и политици.


Петър Цолов разказа лична история-спомен за това, как големият художник можел с няколко щрихи върху цигарена кутия да изрази големите си идеи. Дай Боже България и в бъдеще да има такива големи творци, пожела председателят на ОбС.


„Радващи са тези събития като настоящата изложба, напоследък галерията развива широка обменна дейност с колеги от други градове, каза Венцислав Христов и откри изложбата.


Колекцията е само една малка част от богатото наследство на Дечко Узунов, уточни в своето слово Галя Герганова, главен уредник на галерията. Ловешката галерия в своя фонд притежава две творби на художника, уточни тя.


Експозицията в Ловеч може да се види в продължение на месец.


Дечко Узунов  (1899 – 1986) е  роден в Казанлък.  Ученик е на Чудомир и един от съоснователите на авангардното за времето си дружество ,,Родно изкуство” през 1919г. ,,Родно изкуство” е движение в българското изобразително изкуство, което търси душевността на българина и начин за внасяне на народна атмосфера в изкуството. Навлизат индивидуализмът, символизмът, романтиката, стилизацията и най-вече фолклора.Ярки представители в това дружество са Владимир Димитров – Майстора, Цанко Лавренов, Сирак Скитник, Илия Бешков, Борис Денев, Васил Стоилов, Иван Милев, Иван Пенков и др.  Творчеството на Дечко Узунов преминава почти през цялото двадесето столетие, като се превръща в символ на българския художествен гений. Неговото художествено наследство е изключително разнообразно откъм теми, жанрове и видове изобразително изкуство- както изящни, така и приложни. Той твори живопис, графика, илюстрация и оформления на книги, сценография, декоративна монументална живопис, работи в жанровете портрет, голо тяло, пейзаж, натюрморт, фигурална композиция с исторически, библейски, митологични и съвременни сюжети. Дечко Узунов е наричан ,,Аристократ на въображението”. През цялата си дълга творческа младост той простира търсенията си в откриване на хармонията между талант, душа, традиция, експеримент и любов. Един от най-забележителните майстори на живописта и в частност на акварела. Той променя представите за границата между материалност и ефирност. Достига една от най-високите точки във вечния творчески стремеж към най-същественото и извеждането му в универсални човешки символи и метафори.


Община Ловеч, пресцентър


10.10.2019 г.


Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com