В Ловеч отбелязаха 180 години от рождението на Екзарх Йосиф Първи

Венци и цветя на признателност бяха положени на 5 май 2020 г. пред паметника на Екзарх Йосиф Първи в Ловеч. Присъстваха управлението на общината, начело с кмета Корнелия Маринова и председателя на Общински съвет Петър Цолов, Ловчанският митрополит Гавриил и свещеници, както и директорът на ПЕГ „Екзарх Йосиф Първи“ Радослав Хитов. Събитието се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки и с малко присъстващи.


Поводът е , че Екзарх Йосиф Първи, или Лазар Йовчев (по рождено име), идва на бял свят точно на този ден, 5 май 1840 г., в град Калофер.  Навършват се 180 години от неговото рождения, както и 150 години от обявяването на Българската екзархия.


Паметникът в Ловеч е сред най-монументалните в България паметници на Екзарх Йосиф I. Разположен е на едноименния градски площад. Скулптурната творба е дело на Сейфетин Шекеров-Сефо. Бронзовата фигура е с височина повече от 4 метра заедно с постамента, който е с формата на кръст.


Поставен е на 11 май 2008 май на Празника на Ловеч.
Йосиф е ръкоположен за Ловчански митрополит през 1876 г. Само година по-късно, на 24 април 1877 г., той е провъзгласен за екзарх. През 1902 г. е обявен за първия почетен гражданин на Ловеч.


Видеоматериал за това събитие и за тематична изложба  бе излъчен във Фейсбук на следните адреси.


https://www.facebook.com/Kornelia.Marinova.Officialhttps://www.facebook.com/lovech.municipalityОбщина Ловеч, пресцентър


05.05.2020 г.
Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com