В Ловеч отбелязаха Деня на спасението – 15 август

С едноминутно мълчание и включена сирена на линейка лекарите в Ловеч отбелязаха Деня на спасението в Ловеч – 15 август. Медиците се събраха точно в 12 часа пред входа на ЦСМП. Така те отдадоха почит към медиците, загубили живота си по време на работа.


Нека Света Богородица Ви закриля във Вашата трудна професия, да пази и да носи мир в сърцата Ви!“, каза кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. Днес църквата отбелязва Успение на Пресвета Богородица – един от 12-те големи християнски празници, посветен на смъртта на Божията майка.


За събитието дойдоха още областният управител инж. Светослав Славчев директорът на РЗИ д-р Росица Милчева и други.


За значението на този ден говори д-р Велислав Тодоров, представител на Българския лекарски съюз. Той припомни, че денят се отбелязва от 2005 г. по предложение на главния редактор на в. „Български лекар“ д-р Тотко Найденов. Денят е в памет на д-р Стефан Черкезов (26 г.) от с. Стрелец, който на тази дата през 1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус и загива от тежките си изгаряния. От 20 декември 2012 г. 15 август е Ден на спасението  с решение на Министерския съвет.


За поредна година датата преминава под знака на Covid-19. Заболяването е отнело над 120 лекари, медицински сестри, фелдшери и шофьори на линейки, които помагаха на болни, но загубиха битката за собствения си живот, сочи статистиката.


Присъстващите отдадоха почит и на починалата д-р Анка Георгиева, която си замина внезапно на 15 август. Д-р Георгиева е била директор на ловешката болница и шеф на кръвна банка.


Община Ловеч, пресцентър


15. 08.2022 г.

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com