В Деня на отворени врати десетки ученици се запознаха с дейността на Окръжен съд – Ловеч

Какво работят съдебните деловодители и секретарите, какъв е пътят на едно дело, какво е участието на обществото в решаването на съдебни дела – това бяха само част от въпросите, чиито отговори търсеха посетителите на Окръжен съд – Ловеч в Деня на отворени врати на 15 април. Той е по повод 16 април – Ден на Конституцията и професионален празник на българските юристи и съдебните служители. Тази година Денят на отворени врати в Окръжен съд – Ловеч премина под надслов „Защо е важна Конституцията?“.


Ученици от 4 до 11 клас от различни ловешки училища посетиха Съдебната палата, където се запознаха с работата на деловодствата, съдебните секретари, съдиите.


Иваничка Иванова, деловодител в „Наказателно деловодство“, обясни накратко за какви престъпления се образуват наказателни дела и какви административни дейности се извършват при обработването на такова дело. „Тук се решава съдбата на хората, затова трябва много да внимаваме“, посочи тя.


Съдебният секретар Даниела Кирова и колегата ѝ Цветомира Баева впечатлиха децата, разказвайки за своята работа.


Какво е Конституцията, защо е важна и какво определя тя разказа съдията от Окръжен съд – Ловеч Пламен Пенов на учениците от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч и от Центъра за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“. Самата лекция беше предшествана от свободен разговор, в който децата се интересуваха за работата на съдията като цяло, какви са процедурите в съда, има ли куриозни случаи. В края на срещата учениците от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ приятно изненадаха представителите на Окръжен съд – Ловеч със собственоръчно направени хартиени цветя в саксия. От името на съда подаръкът прие съдия Пламен Пенов.


След лекцията съдия Пенов отговори на въпроси и на ученици от Общинския ученически съвет към Сдружение „Екомисия 21 век“.


Възпитаници на Професионалната гимназия по ветеринарна медицина „Проф. Димитър Димов“ също посетиха Окръжен съд – Ловеч в Деня на отворени врати. Техен основен гид беше съдебният помощник в Окръжен съд – Ловеч Ивайло Стоянов, а в съдебна зала разговаряха с младшия съдия Радослав Ангелов.


Самата информационна кампания „Ден на отворените врати“ е една от най-успешните комуникационни дейности в органите на съдебната власт. Основните ѝ цели са да популяризира функциите на съдебната система и да формира правни познания сред младите хора.

15 април 2022 г.


Гр. Ловеч

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com