В Бургас е открита изложба с произведения на проф. Теофан Сокеров от фонда на ловешката галерия

Първата пътуваща изложба с произведения на проф. Теофан Сокеров от фонда на ловешката галерия бе открита в Бургас на 19.10.2022 г. в БХГ ”Петко Задгорски”.


Цялото му творчество бе представено в пълната му дисекция в неговия творчески път от изкуствоведа Румен Серафимов – ловчалия, който има емоционална връзка с художника.


Изявата е в навечерието на 80 години от рождението му – изтъкнаха Валентин Узунов и Георги Динев – директори на двете галерии.


Двамата откриха изложбата от 18 творби на автора, собственост на фонда на ХГ “Проф. Теофан Сокеров”, творби, притежание на БХГ “Петко Задгорски”, както и на Художествена галерия – Стара Загора. 


Георги Динев сподели, че композицията на Сокеров за клането на Сонк Ми, по време на Виетнамската война, приковава със собствения си драматизъм и художествена сила. Валентин Узунов разказа за първото участие на Сокеров в ОХИ след дипломирането с картината си “Възпоменание”. Тогава изкуствоведът Димитър Аврамов  казал: “Обикновено един художник завършва творческия си път с такова произведение, а Теофан едва сега започва!” 


На изложбата присъстваха студенти от филиала на НХА, много колеги и почитатели на творчеството на професора Теофан Сокеров.


Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com