Възстановяват изконни традиции в с. Умаревци Умаревци е китно българско селце в Ловешка област

То е разположено в долината на Осъм на пет шест км. разстояние от  областния град Ловеч и е почти негов квартал.Близостта му до реката и окръжния тогава град  дават сериозно предимство в развитието на това населено място.Речните наноси са образували изключително плодородните наносни почви и много бързо трудолюбивите жители на селото се прославят с производството на най хубавите и вкусни зеленчуци.Рано през пролетта Умаревчани са  основен доставчик на разсад от зеленчукови култури за гражданите и околните села и до днешни  времена. Освен процъфтяващата търговия свързана със зеленчукопроизводството, в селото се развива и животновъдството, овощарството, лозарството. Отглеждат се елитни стада биволи от породата Индийска Мура, а през 90 години тук са засадени над 150дка. лозови насаждения, които са раздадени за частно ползване  на населението. Селото е предпочитано за риболовен туризъм. Река Осъм с дълбоките си вирове и богатата си ихтиофауна ежедневно се посещава от десетки любители рибари.
„За съжаление обаче  много от граденото през годините назад, както и поминъка и традициите на селото са разрушени“- казва  избраната през есента за кмет  от листата на ГЕРБ Виктория Маринова. Младата и амбициозна кметица още от първия ден се захвана за работа. С всеки изминал ден селото се променя, става по- чисто,  подредено и приветливо.Нейни цели са подобряване на инфраструктурата и създаване на такива условия за живот, които да задържат многото млади хора все още останали в това село. Тя е амбицирана да възстанови изконни традиции и празници за селото, които през последните години са забравени. Двата най големи празника за Умаревци саКръстов ден,  който съвпада със събора на селото и Трифонов ден-зарезан,празника на лозаря и винопроизводителите.
“Нашите предци десетилетия наред са почитали тези големи празници-първият съвпада с края на стопанската година,какво  по хубаво от това когато реколтата е прибрана в хамбара и в бъчвите кипи руйно вино да се отдадеш на празника. И вторият-  предвестник на пролетта и начало на земеделския труд, а ние изоставихме тези традиции. Грешка е, че отрязахме корените на миналото си, пък и  не всичко от онова време беше лошо.Твърдо съм решена да сложим край на отчуждението между хората, да възстановим отколешните си традиции и да възвърнем усмивката и благия поглед на Българина, неговата саможертва да помага на ближния си“-казва кмета на с Умаревци. С. Умаревци, Ловешко. Й. Найденов, 14.02.2016г.

P2140021 P2140023 P2140027 P2140028 P2140038P2140035

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com