Връчиха новоучредената награда „ Нено Щрегарски“ от хорото под Стратеш на школата „Еремия“

Днес за първи път бе връчена новоучредената награда от „Хоро под Стратеш“ на името на Нено Щрегарски – основател на събитието и на читалище НЧ „Зорница-2010 г.“, което днес носи неговото име. Носител стана школата за български народни хора „Еремия“ от София, Самият приз е изработена от скулптора Спас Дочев, а статуетка се връчва за особен принос към създаването и организирането на фестивала и за съхраняване на фолклорните традиции.
Над 600 танцьори от шест града участваха във фолклорния празник „Хоро под Стратеш“, който се проведе в събота с дефиле и две надигравания – на площад „Екзарх Йосиф Първи“ и на площад „Тодор Кирков“. Хорото се организира за пета поредна година от читалище „Зорница-2010 г. Нено Щрегарски“, с подкрепата на Община Ловеч.
Поздравителен от името на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова прочете заместник-кметът Цветан Георгиев.
Градът -домакин се представи с два клуба – „Ловеч“ и „Фолклорци“. Имаше групи още от София, Троян, Априлци, Стара Загора, Плевен. Най-многобройни бяха от „Еремия“ – около 270 танцьори. По стечение на обстоятелства тази година нямаше международно участие.
Близо два часа продължи празникът. Всяка група изигра по две или три хора. Накрая имаше общо хора, в което се включиха и граждани.
Проявата нямаше конкурсен характер, но всеки участник получи грамота от организаторите. Водещ на шоуто Юлия Близнакова.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com