Внимание, нова измамна схема в Ловеч!

Екипът на Ловеч Нюз попадна на нова измамна схема в града ни. Ето и разказът от първо лице:

Днес в района на пазара млада жена от ромски произход на видима възраст 30 години се приближи до мене и започна разговор с ласкателни думи:

– Господине виждам, че се образован човек, ще може ли да ми помогнете?

След като попитах за какво става на въпрос, жената ми показа една голяма монета със сребърен цвят. Аз я взех да е огледам и видях, че на нея пишеше 1 Dollar от 1883 година. Жената ме попита къде може да е продаде и колко струва. Тъй като аз не съм специалист, нямаше как да и кажа нищо конкретно за монетата и дадох съвет да отиде поне на две места (заложни къщи) където да провери дали има някаква по-голяма стойност. После е попитах от къде е има. Тя ми отговори:

– Чистихме една стара къща и там е намерих. Намерих още подобни. Дали имат стойност? Колко може да струват?

Аз поисках да ги видя и тя ми ги подаде. Бяха поставени в силиконово калъфче с разделители. Те бяха със същия размер, но различни като вид. Отново и казах, че не съм специалист и няма как да и помогна. Тогава тръгнах и тя ме догони и проведохме следния разговор:

– Искаш ли да ги купиш? Колко даваш, кажи?

– Съжалявам, нямам никаква представа дали са истински или фалшиви и каква стойност имат. Отиди в заложна къща да разбереш.

– Добре, дай по 5 лева за монета и ги взимай!

След като пак и отказах си тръгнах по моя път. От чисто любопитство реших да проверя нещо повече за тези монети. Тогава попаднах, на известен китайски сайт за онлайн търговия, където видях същите монети на които ясно пишеше, че са реплики на цена около 1 долар.

Така реших да дам гласност на случката с цел повече хора да разберат и да се предпазят от тази нова схема.

 

 

 

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com