Броят на преболедувалите, ваксинираните и тествани с бързи тестове учители и персонал създава относително спокойствие на старта на учебната година

На 14.09.2021 г. в заседателната залата на Община Ловеч се проведе поредното заседание на Общинския оперативен щаб за превенция и ограничаване разпространението на коронавируса в Община Ловеч.


Д-р Росица Милчева, директор на РЗИ – Ловеч съобщи, че към момента заболеваемостта в Областта е 242/100 хиляди, което  ни поставя в оранжевата зона с диагностицирани пациенти с COVID 19. За Общината средно на ден се доказват по 8 случая, което е наполовина по-малко от случаите за Областта.


Готовността за новата учебна година, както и за взетите мерките за изпълнението на инструкциите на здравното министерство в училищата в Ловеч беше водеща тема, дискутирана по време на срещата. Изследвани са с бързи тестове за COVID 19 142 учители и 28 непедагогически персонал на територията на Община Ловеч, което е около една трета от общия брой и няма нито един положителен. Над 50% от персонала са преболедували или ваксинирани, което създава до голяма степен сигурност в училищата, това съобщи г-н Еленко Начев, началник на РУО – Ловеч.


Щабът взе решение контролът по спазване на мерките да продължи и с извършване на съвместни проверки на представители на ОДБХ-Ловеч, дирекция „Устройство на територията“ и отдел „Контрол и сигурност“ към Общината за установяване на нерегламентирано поставяне на маси и съоръжения пред магазини в противоречие на Закона.


Д-р Милчева изрази тревога затова, че като цяло ваксинацията на населението „боксува“. На фона на това обаче, стартиралата информационна кампания „Ваксинирай се! Спаси живот!“ по инициатива на кмета на Община Ловеч г-жа Корнелия Маринова, в сътрудничество с доброволческите екипи на Български Червен Кръст-Ловеч и Регионална Библиотека „Проф. Беню Цонев“- Ловеч вече дава резултат. Посетени са 5 от малки населени места в Общината и след проведените разяснителни срещи се съставят списъци при кметовете и кметските наместници с желаещи за ваксиниране. В последствие съвместен екип от Център за спешна медицинска помощ-Ловеч и Регионална здравна инспекция – Ловеч посещават желаещите за ваксиниране на място. До момента са извършени ваксинации в селата Дренов и Владиня. Предстои мобилният екип да посети с. Българене, като там до момента са 10 заявилите желание за ваксиниране.


„За нас това е верният път, да разясняваме ползите от ваксинирането сред населението, за да може хората да направят информиран избор за това как могат на предпазят себе си и близките си.“ , заяви кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова и отново призова „Ваксинирай се! Спаси живот!“


Забележка: снимката е архивна


Община Ловеч, пресцентър


15.09.2021 г.

Lovech News Image

Сподели

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com