Болните болници… Какво реално се случва в държавната болница, кой печели от здравеопазването всъщност и защо все не стигат средства - показателна се оказва МБАЛ Ловеч

България изчезва – не са нужни статистически данни, за да се усеща.

Стана ни ясно, че правосъдната реформа ще продължи единствено със скандали. Разбрахме, че някой има интерес да не възпитаваме българското самосъзнание. Подритнаха под килима и че някой ни даде опасни ваксини.
От парламентарната трибуна се надвикват колко успешни са здравните реформи на министър Москов – укрепили били един от най-страдащите сектори у нас.

Но докато театрото се разиграва- България все така си изчезва – човек по човек, кауза по кауза.

Какво реално се случва в държавната болница, кой печели от здравеопазването всъщност и защо все не стигат средства – показателна се оказва МБАЛ Ловеч.

Общодостъпното здравеопазване, по закон право на всеки български гражданин, скоро ще е невъзможно за областния град.
Болницата, в която към момента работят забележителни специалисти, обслужващи стотици пациенти, ще бъде опразнена. Лекарските семейства ще трябва някак да се спасяват и преустройват, а пациентите – ще останат без избор на здравна помощ.

От няколко месеца в МБАЛ „Проф. Д-р Параскев Стоянов”, гр. Ловеч напрежението расте, защото финансовите задължения на болницата са в размер на над 3 мил. лева, натрупани за последните четири години.
Персоналът вече дори не очаква заплати, след като дори за Коледа не получили нищо, както и почти година преди това.

По това време директорът на болницата Д-р Тихомир Бенев подава оставка, явно решил, че не му се занимава повече или че не може да се справи с управлението на болницата. Той обаче не е известявал за проблемите на здравното заведение, докато не идва моментът на несъстоятелност.

Бордът на директорите също подава оставка, но забележете – все още членовете му са действащи и не са заменени с други.

Освен финансовите проблеми, в болницата има с години натрупвани кадрови проблеми – уважавани специалисти не липсват, но досега ръководството не полага грижи да задържа персонала, поради това че поддържа твърде ниски заплати. Ниското заплащане обаче не е основният проблем – липсва и диалог, оказва се липсват и много други мотивационни фактори, твърдят все още работещи там лекари.
Месечното им възнаграждение е около 650 лева.

Апаратура отдавна не се купува, коментират специалистите по медицина, чието качество на работа неразривно зависи от това. На простичкия им въпрос „Защо?“, никой не отговаря. Смъмря им се единствено, че няма пациенти и поради това няма приходи. Преминалите болни през последните три години обаче са почти еднакъв брой, т.е. приходите на болницата следва да са идентични.

Всъщност се оказва, че средствата се изразходват за частно отделение по инванзивна кардиология, намиращо се на първия етаж на болницата в Ловеч. За „Кардиолайф“ се говори, че печалбата е за самото отделение, а разходите – общи за болницата. И понеже до момента няма оповестени официално резултати от назначения финансов одит, никой не може да каже дали действително е така.

Но основният въпрос и на работещите в МБАЛ Ловеч, и на пациентите е – има ли реални намерения за изход от ситуацията или самата ситуация е един добре режисиран саботаж с цел печалба? За някого?
Отговорът, че към момента се правят опити за оздравяване на болницата са незадоволителни, защото с това се е „нагърбило” старото й ръководство.

И ако това не ви се струва достатъчно парадоксално, настоящият директор на болницата д-р Митова е бившият зам.-директор, а бившият директор и член на борда на директорите д-р Тихомир Бенев участва активно в изготвянето на здравната карта. Иначе казано – той ще реформира същата тази структура, която сам е признал, че не може да управлява.

Обявените в последния момент, несъгласувани с никого, жизненоважни реформи съвсем шокираха ловчанлии – от управата на болницата щели да сливат по няколко отделения в едно и да формират сектори, както и да освобождават персонала в пенсионна възраст.
От тази реформа следва, че когато отделенията се сливат – лекарите са малко, сваля се нивото на компетентност и става невъзможно да се изпълняват някои здравни пътеки, по които се работи в момента в болницата.

Това поражда неизбежния въпрос – къде ще се лекуват голяма част от пациентите?
И какво отговарят на това местните – дали всичко случващо се през последните години в МБАЛ Ловеч не е в услуга на една друга структура – новостроящата се частна многопрофилна болница в града, с която НЗОК със сигурност ще сключи договор?
Защото вероятно ще се окаже, че има голяма нужда от леглата и пътеките в нея. И така ще се разиграе познатата картинка: частна болница – само пътеки, които са добре финансово обезпечени или кратки хирургични интервенции с малък престой, неизискващи много грижи, плюс доста по-високи заплати на същите тези лекари и медицински сестри, които са избягали от общинската болница.

На какво обаче ще са обречени останалите в държавната болница лекари и техните неплатежоспособни пациенти? Какво ще се случва със спешните случаи, с родилките, които са социално слаби, с бездомните?

В търсене на някакъв логичен отговор от FRONT.BG се обърнахме към кмета на община Ловеч Корнелия Маринова. След ловки отклонявания на питанията ни се свързахме с PR-а й. От г-н Цветан Тодоров научихме, че представителят на кмета не може да коментира в подробности казуса, а госпожа кметицата иска предварително изпратени въпроси.

В крайна сметка стана ясно, че кметицата е издействала „една инжекция от 800 000 лева от държавата, но те са за капиталови разходи, а не за изплащане на заплати.” (коментар на ПР-а на община Ловеч Цветан Тодоров).

Как „капиталово” са изхарчени тези 800 хиляди? Защо дълговете на МБАЛ Ловеч продължават да са 3 млн. лева? Защо всички замесени отказват не само да поемат отговорност, но и да коментират казуса? Защо никой не огласява как се облаготеделства частното „Кардиолайф“ на гърба на здравето на гражданите?
Това са само част от висящите въпроси, които не намират отговор. Докато поредната българска болница си отива. А с нея и лекарите, и болните, и човечността, и България…

Автор: Габриела ПЕТРАКИЕВА/front.bg

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com