Арестът в Ловеч вече е преместен в затвора, капацитетът му е 24 задържани лица

За 7 месеца, с доброволния труд на 10 лишени от свобода, част от сграда, строена през 70-те години на миналия век, която се намира на територията на затвора в Ловеч, бе преустроена в нов модерен арест, отговарящ на всички европейски изисквания.
На официалното откриване днес в Ловеч присъстваха заместник-министърът на правосъдието Красимира Филипова, главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” (ГДИН) главен комисар Гергана Георгиева, началникът на затвора Марин Калчевски, началникът на затвора в Плевен Иван Петков, кметът на града Корнелия Маринов, областния управител на Ловеч Ирина Митева, представители на местната изпълнителна власт, магистрати.
Шестте новообособени килии разполагат със самостоятелни санитарни възли, а капацитетът им е за 24 лица, задържани под стража. До сега арестните помещения в Ловеч се намираха в сградата на Районното управление на Полицията в града.
След преместването на ареста в сградата на затвора задържаните ще имат възможност да използват престой на открито и на закрито, отделно от осъдените затворници, както и всекидневен достъп до телефон за връзка с близки и адвокати. Освен това задържаните ще могат да ползват магазина на затвора за закупуване на разрешени вещи и хранителни продукти.
„Министерството на правосъдието ще продължи политиката за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода. Откриването днес на ареста в Ловеч е решителна стъпка в тази посока и част от плана на българската държава, който тя изготви и стриктно следва в отговор на препоръките на Комитета против изтезанията и пилотното решение „Нешков“ на Европейския съд по правата на човека. Заявяваме твърдото си намерение до 1 декември т.г. да се справим със системните проблеми в затворите и те да отговарят на всички европейски изисквания“, категорично заяви зам.-министър Красимира Филипова.
Строително-монтажни работи на ареста в Ловеч започнаха през ноември 2015 г. Значителното подобрение на битовите условия за живот на задържаните лица се реализира с капиталови средства на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ на стойност 66 750 лв. По-голяма част от обзавеждането на новите помещения идва от затвора Ловеч, от досегашния арест в града и от ареста в Пловдив.
Преместването на ареста в сградата на затвора в Ловеч е в изпълнение на Плана за административни, финансови и организационни мерки за оптимизиране на дейността и разходите на ГДИН, сред целите на който е и подобряване условията за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода и на задържането под стража.
През изминалата 2015 година бяха преместени арестите в Бургас и Плевен, а в началото на годината арестът във Враца вече се помещава в зоната за повишена сигурност на затвора в града.

 

3-1_1 10-1_1 11-1_1

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com