Апостолът оживява в два спектакъла в Ловеч – танцовият „През погледа на Левски“ и документалният „Той, Левски“

 

Апостолът на свободата оживява в два спектакъла в Ловеч – танцовият „През погледа на Левски“ и документалният „Той, Левски“ . С тези новини от културната програма на града започна пресконференцията на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова на 14 февруари. Новините бяха поднесени от самите участници.

Хореографът и режисьор  Крис Костов представи „През погледа на Левски“  – фолклорен спектакъл на НЧ „Бяла Анаста – 2016“. Представлението е на 19 февруари, сряда, от 17.30 часа в Драматичен театър Ловеч .

„Спектакълът е симбиоза между танц и театър. Бих казал, че е една ретроспекция, която се подсказва още от заглавието на самия спектакъл – „През погледа на Левски“. Същевременно самият спектакъл е една обиколка, разходка из фолклорните области на България.  Това е изцяло нова продукция. Продукцията е нещо, което в Ловеч, смея да твърдя, до момента не се е случвало. Участват както танцова формация „Балкански огън“ при НЧ „Бяла Анаста – 2016 г.“, така и Регионален клон „Васил Левски“ на Национално дружество „Традиция“, при изключителното съдействие, помощ и изпълнители на главните роли, актьорите на Драматичен театър – Ловеч Гьорги Трайков, Анастас Жайгаров, Петър Стойчев и Нина Суванджиева. Те са наши приятели и смея да твърдя, че симбиозата, която се получи между театралното изкуство и фолклорното танцово изкуство, намира нов път в културата на град Ловеч.

Актьорите Гьорги Трайков и Анастас Жейгаров също говориха за своето участие в спектакъла на 19 февруари, както и за друга една постановка – „Той, Левски!“ – документален спектакъл на 17 февруари от 19:00 ч.

Това е единствен по рода си за ловешката сцена постановъчен екип. Разказът е на базата на документални източници,  „Той, Левски“ смесва човешкия и историческия аспект за една от най-значимите български личности.

В „Той, Левски“ играят талантливите актьори  Анастас Жайгаров, Марина Георгиева, Гьорги Трайков, Богомила Николова, Янислава Линкова, Слава Георгиева, Георги Грозев, Силвия Чобанова, Петър Стойчев, Марина Атанасова.

Община Ловеч, пресцентър

14.02.2020 г.

 

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com