Апел към жителите на община Ловеч: Зачестиха пожарите, бъдете отговорни!

Апел към жителите на община Ловеч за стриктно спазване на забраната за паленето на стърнища и други растителни остатъци отправят на 5 август 2022 г. от РСПБЗН – Ловеч. Специално внимание се обръща кметовете и кметските наместници на селата от общината за контрол за спазване на правилата за пожарна безопасност. Причината за обръщението  са зачестилите пожари в полски и и горски територии.


Следва обръщението:


Съгласно заповед на министъра на земеделието № РД09-847/22.07.2022 г. в периода от 25 юли до 7 август 2022 г. на земеделските стопани се забранява да извършват косене на тревата, машинно почистване (мулчиране), включително и почистването на храсти.


Апелираме за стриктно спазване на забраната за паленето на стърнища и други растителни остатъци и използването на открити огнеизточници в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици).


Как да се опази природата от пожар?


– Не изхвърляйте незагасени кибритени клечки и фасове в горима и леснозапалима среда!


– Паленето на огън в гората и на полето е забранено, особено при наличие на силен вятър – той може да разнесе горящите частици, без да имате  възможност за навременна реакция.


– Силният вятър увеличава притока на кислород към огнището и подпомага развитието на пожара.


– Разчистването на пасища, сухи клони и отпадъци в горски участъци трябва да става чрез събирането, окосяването и извозването им на определените за това места. Забранено е унищожаването им чрез изгаряне!


– За да се предотврати самозапалване, прясното сено се складира на дебел слой само след като изсъхне.


– Абсолютно забранено е изгарянето на стърнищата!


– Ако забележите признаци за пожар в природата (дим, мирис на изгоряло и пламъци), действайте веднага – обадете се на телефон  112.


Разрастването на пожарите става много бързо, а овладяването и гасенето им – изключително трудно!


Бъдете отговорни!


Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com